Zondag 13 oktober

12 uur: Theo De Vos over de Tweede Wereldoorlog in ons land: “Staalsplinters en Schaduwhelden”
1940-1945 waren ongelooflijk turbulente jaren, ook in ons land. Theo De Vos, oud-paracommando, voormalig officier bij de Luchtmacht en vroeger verantwoordelijk voor de selectie en de oriëntatie van alle kandidaten die voor een betrekking bij Defensie solliciteerden, heeft het niet alleen over het militaire en politieke aspect van de oorlog, maar vertelt vooral over hoe de oorlog hier werd beleefd door gewone mensen. Vol emotioneel geladen getuigenissen door de oorlogsjaren heen. En met veel aandacht voor de Belgen die besloten om de strijd na de capitulatie verder te zetten vanuit Groot-Brittannië: gevluchte piloten, de Belgische handelsvloot, de Groepering Piron, commando’s en para’s, het weinig bekende verhaal van de Derde Brigade Rumbeke etc. Beleef de Tweede Wereldoorlog door de ogen van zij die de oorlog hebben meegemaakt!

14 uur: Herman Verbeke over Neil Young: “Art of Gold”
Neil Young is vijftig jaar actief als soloartiest. Hij is een van de meest invloedrijke rockartiesten aller tijden. Zijn charisma heeft door de jaren heen tal van kunstenaars geïnspireerd. Nadat hij eerder het veelgelezen boek “Neil Young en ik” samenstelde, bracht superfan Herman Verbeke in “Neil Young: Art of Gold” tweehonderd van de meest sprekende kunstwerken bijeen die kunstenaars van over de hele wereld maakten, met de beeltenis van Neil Young als uitgangspunt. Het resultaat is een prachtige collectie cartoons, schilderijen, tekeningen, etsen en muurschilderingen. Onmisbaar voor iedere liefhebber van het werk van de Godfather of Grunge. En in primeur te zien op deze boekpresentatie.

15 uur: Anja Copejans over perfectionisme: “Perfection is a bitch”
Herken je het gevoel dat je ’s ochtends bij het wakker worden al snakt naar het moment dat je straks weer naar bed mag? Dat je lichaam altijd en overal vooral schreeuwt om rust? Dat je leeggezogen bent en als een pudding in elkaar zakt zodra je terugkeert naar je persoonlijke cocon?

Anja Copejans had een druk leven. Het was al jaren vijf voor twaalf, maar ze had een manier gevonden om daarmee om te gaan. Dacht ze. Vol goede moed stortte ze zich telkens weer in de ratrace van elke dag. Nooit stond ze stil bij de absurde eisen die ze stelde aan zichzelf. Net daarom kwam de wake-upcall zo hard aan. Vanaf dat moment hield ze een veelgelezen blog bij.

Met haar crash stak een hevig gevoel van falen en zwakheid de kop op. Pas na lange tijd ontdekte ze dat het perfectionisme dat zich diep in haar had genesteld voor heel veel stress zorgde.

Inmiddels volgde Anja een opleiding tot perfectionismecoach. Vandaag begeleidt ze mensen die worstelen met het perfectionismepatroon.

In het boek “Perfection is a bitch” vertelt ze hoe ze zichzelf stap voor stap kon bevrijden uit het keurslijf van haar perfectionisme. Ze laat zien hoe iedereen de bitch die perfectionisme is te lijf kan gaan. In de plaats komt een leven dat evenwichtiger is en ontspannen. En waarin een veel betere balans heerst tussen werk en vrije tijd…

16 uur: Marleen Van Laere over therapie tussen regie en verlangen: “Interactionele vormgeving”
Interactionele vormgeving is een integratieve therapiemethode die letterlijk en figuurlijk vorm krijgt via de interactie. Hoe verhoudt de cliënt zich tot anderen, tot zijn omgeving, tot zichzelf, tot zijn situatie…? Het zijn de centrale vragen waarmee de I.V.-therapeut aan de slag gaat om bij of met de cliënt interactie tot stand te brengen of te bevorderen. De theatermetafoor en de zogenoemde I.V.-driehoek, waarbij de Regisseur, de Acteur en het Publiek de belangrijkste interactiefuncties zijn, vormen handige hulpmiddelen bij deze methode.

Als I.V.-docent aan de Educatieve Academie te Antwerpen en als ervaren I.V.-therapeut kwam

Marleen Van Laere op het idee dit leerboek samen te stellen. Daarin schetst ze ook de vele therapeutische mogelijkheden van de ‘opengeklapte driehoek’ en de zogenoemde tetraëder. In haar

boek bundelt ze, behalve de benodigde theorie, filosofische uitgangspunten en spirituele en transpersoonlijke inzichten die I.V. ondersteunen, ook eigen ervaringen, praktijkvoorbeelden en tal van tips. Het resultaat is een onuitputtelijke bron van inspiratie en een vernieuwende kijk op de unieke en soms totaal onverwachte mogelijkheden die het werken met I.V. biedt.

Sinds Hilde Vleugels en Bruno Van den Bosch, beiden psychotherapeuten en oprichters van de Educatieve Academie in Antwerpen, in 1989 Interactionele Vormgeving op de kaart zetten, zijn het belang en de populariteit van deze integratieve psychotherapiemethode zowel in Vlaanderen als in Nederland alleen maar gegroeid. Dit boek is dan ook onmisbaar voor alle I.V.-therapeuten (in opleiding) en ongetwijfeld ook alle andere integratief opgeleide psychotherapeuten.