Witsand Woensdagen

Kom naar een van de lezingen van Witsand Academy. De auteurs van Witsand Uitgevers verzorgen graag een unieke lezing voor jou. Telkens op woensdagavond van 20 u tot 22 u in Antwerpen, zolder van het Roze Huis, Draakplaats (dicht bij het station van Antwerpen-Berchem). Een lezing kost 20 euro, drankje inbegrepen. Schrijf je binnenkort in!


Woensdag 11 september 2019 van 20 u tot 22 u: Perfection is a bitch: Omgaan met perfectionisme. Waarom goed goed genoeg is voor een leven in balans.
Door Anja Copejans, auteur en perfectionismecoach

Herken je het gevoel dat je ’s ochtends bij het wakker worden al snakt naar het moment dat je straks weer naar bed mag? Dat je lichaam altijd en overal vooral schreeuwt om rust? Dat je leeggezogen bent en als een pudding in elkaar zakt zodra je terugkeert naar je persoonlijke cocon? Anja Copejans had een druk leven. Het was al jaren vijf voor twaalf, maar ze had een manier gevonden om daarmee om te gaan. Dacht ze. Vol goede moed stortte ze zich telkens weer in de ratrace van elke dag. Nooit stond ze stil bij de absurde eisen die ze stelde aan zichzelf. Net daarom kwam de wake-upcall zo hard aan. Vanaf dat moment hield ze een veelgelezen blog bij. Met haar crash stak een hevig gevoel van falen en zwakheid de kop op. Pas na lange tijd ontdekte ze dat het perfectionisme dat zich diep in haar had genesteld voor heel veel stress zorgde.
Inmiddels volgde Anja een opleiding tot perfectionismecoach. Vandaag begeleidt ze mensen die worstelen met het perfectionismepatroon.
Wil je ook leren hoe je de symptomen van perfectionisme herkent? Leer jezelf stap voor stap te bevrijden uit het keurslijf van je perfectionisme. Ga de bitch die perfectionisme is te lijf. In de plaats komt een leven dat evenwichtiger is en ontspannen. En waarin een veel betere balans heerst tussen werk en vrije tijd…


Woensdag 18 september van 20 u tot 22 u: Omgaan met het impostersyndroom
Door Annemie Willemse, auteur en psychotherapeute

Heb jij ook soms het idee dat je het succes dat je hebt niet echt verdient? Betrap je jezelf erop dat je het succes dat je hebt veeleer een vorm van geluk vindt? Misschien ben je net de juiste persoon op het juiste moment en is er van persoonlijke verdienste niet zoveel sprake? Wellicht vind je zelfs dat je anderen misleidt en dat je op een dag sowieso door de mand valt? Misschien heb je dan wel last van het impostersydroom, dat wel vaker voorkomt bij succesvolle vrouwen. In deze lezing leer je hoe je het impostersymdroom herkent en hoe je ermee om kunt gaan.


Woensdag 25 september van 20 u tot 22 u: Alcohol: zit het geluk in een fles? Van afhankelijkheid naar vrijheid.
Door Ingeborg De Groot, auteur en therapeut

Kan je verslaafd zijn zonder dat je het zelf op die manier ervaart? Wat als veel drinken ineens te veel drinken wordt? Hoe kom je dan uit de greep van de fles?Therapeute en ervaringsdeskundige Ingeborg De Groot vond van zichzelf dat ze een ‘sociale drinker’ was, tot ze vaststelde dat ze het leven niet meer aankon zonder een regelmatige dosis alcohol. Voor ze het goed en wel besefte, was ze afhankelijk geworden van de drank. Ze beschrijft eerlijk en open hoe ze haar weg terugvond naar de vrijheid. Want alcohol kan je meer afnemen dan alleen maar je nuchterheid.
Dit boek is een eye-opener voor iedereen die te maken krijgt met ‘verborgen verslavingen’. Alcoholgebruik wordt immers nog altijd gezien als een sociaal aanvaard gegeven.
Tijdens deze lezing beschrijft Ingeborg helder en toegankelijk de mogelijke oorzaken en remedies, zonder te veroordelen en met respect voor ieders individuele verhaal. Want niemand wordt verslaafd geboren of is gedoemd om het eeuwig te blijven…


Woensdag 2 oktober van 20 u tot 22 u: De Atlantikwall en het einde van Wereldoorlog 2
Door Frank Philippart, kenner van de moderne vestingbouw van het begin van de Tweede Wereldoorlog, die ijvert voor het behoud, de ontsluiting en de herbestemming van historische versterkingen

Langs de hele West-Europese kust, van Noorwegen tot de Spaanse grens, bouwden de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog een lange verdedigingslinie. Deze eens zo gevreesde Atlantikwall had als doel een geallieerde invasie af te weren. Ook 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog staan overal langs onze kust nog de bunkersites, als stille en tastbare getuigen van een woelig verleden.Frank Philippart bracht zorgvuldig de betonnen restanten van de Atlantikwall langs de Belgische kust in kaart. In deze lezing beschrijft hij de diverse bunkertypes, heeft het over de bouwmeesters, de werkwijze en de bouwplannen en laat zien waar de gebeurtenissen die het verloop van de oorlog hebben bepaald zich hebben afgespeeld. Aan de hand van heel wat historische en actuele foto’s, gedetailleerde siteplannen, bunkerschema’s en uitstapjes naar de Nederlandse en Franse sites, net over de grens, vormt deze lezing een reis naar een fascinerend verleden.


Meer data volgen nog!