Rouw met een rand BE

Boekpresentatie Rouw met een rand. Als je na de dood van een dierbare een geheim ontdekt

van Josée Pollet en Johan Maes

op maandag 13 juni 2022 vanaf 19.00 uur in Gent

in Arteveldehogeschool Campus Sint-Annaplein, Sint-Annaplein 31 in 9000 Gent

De toegang is gratis, maar graag vooraf inschrijven (zie onderaan)

Josée Pollet & Johan Maes, Rouw met een rand, Witsand Uitgevers, ISBN 978-94-9329-208-6, 22.50 euro


Programma:

19u Ontvangst

19u20 Welkomstwoord door Dirk Demuynck, Witsand Uitgevers

19u30  De psychologie van het geheim

Josée Pollet

Het ontdekken van een ontwrichtend geheim betekent voor de nabestaande een verlies op meer fronten. De herinneringen zijn aangetast, hij is het beeld van de overledene die hij dacht te kennen kwijt maar verliest ook het geloof in zichzelf. Kan inzicht in de psychologie van het geheim bijdragen aan het herstel?

De verhalen als spiegel. Hoe komt het dat het thema van dit dubbelverlies onder de radar bleef? Welke geheimen onthullen de getuigenissen? Waarom is het belangrijk dat deze verhalen verteld worden?

Josée Pollet (Groningen, Nl) begeleidt veranderingsprocessen en is als psycholoog en EMDR-therapeut gespecialiseerd in de behandeling van traumatische verliezen en seksuele traumata

20u  enkele getuigenissen uit het boek worden voorgelezen

20u15 Het geheim van het rouwproces: rouw na symbolisch verlies

Johan Maes

Van oudsher proberen we het geheim van het rouwproces te ontraadselen. Rouw is universeel maar ook uniek, meerlagig en complex, gekleurd door de omstandigheden en altijd ingebed in de dominante rouwcultuur van het ogenblik. Rouw is in wezen te herleiden tot de ene vraag: hoe houden we de afwezige geliefde aanwezig in het leven? Maar hoe doe je dit als je na het overlijden van je geliefde ontdekt dat hij of zij er een geheim leven op nahield? Er is immers niet alleen het concrete verlies van de fysieke dood maar ook de symbolische dood van de liefde.

Johan Maes (Gent, Vl), rouwtherapeut, docent, auteur van diverse boeken over rouw, waaronder zijn eerste roman ‘Het Lazaruseffect’.

20u30  Enkele getuigenissen uit het boek worden voorgelezen.

20u45 Officiële overhandiging van het boek

Receptie

Plaats: Artevelde Hogeschool, Sint-Annaplein, Gent